måndag, augusti 25, 2008

Sång

När jag gick högstadiet i Skolhagen, Täby kyrkby så skulle alla i klassen sjunga upp för musikfröken. Jag vet inte varför man skulle göra det egentligen. Det var något pedagogiskt drag från musikläraren. Vi fick gå in till henne en och en och sjunga. Inte minns jag vad jag fick sjunga eller i vilken tonart. Melodin fick man inte heller lära sig. Man fick gå in till henne och leverera. Det klarade ju inte jag. Inte nog med att jag var i målbrottet. Jag var väldigt rädd också. Jag minns att jag inte fick hålla på så länge. Sen avbröt hon allt och sa. "Johan , du kan inte sjunga så du behöver inte komma hit när vi har sång"

Jag kände mig djävligt förnedrad och det där har följt mig hela livet och tyvärr påverkar det nu också repetitionerna av Revyn på Cirkus. Jag vågar inte sjunga ut riktigt. Jag får verkligen stöd från alla inte minst från kapellmästaren och vår repetitör men den där jävla rösten från Täby Kyrkby går inte ur mig och jag tänker hela tiden att om jag inte blir konfortabel i denna sång så stryker jag bara min insats. Då får Magnus eller Johan sjunga den. Samtidigt vill man ju övervinna sådana där penalister som skadat självkänslan i unga år.14 kommentarer:

grannfrun spekulerar sa...

Fanns pedagogik överhuvudtaget i svenska skolor på 60talet?
Läser hon det här vill jag bara säga en sak till henne; Musikfröken i Täby högstadium? Kom igen när du horat på Kungliga Musikhögskolan.

Jocke sa...

Vart ligger studion där sprängningen skedde?

C sa...

kör de med sådant i skolan fortfarande? är det sånt dina barn får gå igenom nu?

till mig sa min musiklärare att han inte ens hörde mig...'sjung högre!'. jag verkar ha sjungit mest inne i mitt huvud, och dessutom valt en låt som sjöngs av en kille.. hur kan en musiklärare inte be mig att välja en annan låt när den jag valt är gjord för en basröst? och varför måste man ens sjunga upp??!
och detta var på 90-talet... den underbara pedagogiken fortsätter tydligen!

Per Potent sa...

Varför måste man ens ha sång i skolan? I skolan är man för att bilda sig så att man kan tillföra arbetsmarknaden någonting, sjunga kan man göra på fritiden och i duschen.

Josse sa...

Det fanns och finns så otroligt många elaka, korkade, opedagogiska, opsykologiska lärare. Man blir rädd. Sjung ut! Du är bäst.

Mats sa...

Vi fick också sjunga upp för musikläraren på tu man hand, och det var så sent som -95. Dock fick vi fortsätta gå på lektionerna fast vi inte kunde sjunga...

Min omusikaliska mamma hade lärt mig en halvkorrekt och ganska monoton version på "Bä bä vita lamm", så jag hängde inte alls med i lärarens pianospel...

Anonym sa...

http://www.1000apor.se/blogs/killingganget

Malin sa...

En lärare sa till min dotter när hon gick i trean att hon skrev fult. Nu är hon 16 och är fullt övertygad om att hon skriver ful. Finns så många dumma lärare, bajs på dom!

Anonym sa...

Knäppa lärare finns det gott om!
Har 4 barn men haft tur med dom flesta än så längen(lärarna allså:))
Sen en annan sak Johan, jag har sagt det förut och säger det igen:
-Du skulle satsa på skrivandet,du är helt enorm på att få till det så man bara njuter av att läsa det du skrivit.
Naturligtvis ska du fortsätta med skådespeleri, stand up och annat, så man får "se" dej också.
Stor kram på dej och ha en skön höst!
Petra.

Sofia sa...

Gamla fröknar är och har alltid varit äckligt fula och jobbiga. Tänk in att du säger "din mamma kan inte sjunga!" och knäck henne totalt!
DET är vad man kallar "bitch is going down!" ;)

Lycka till! Du klarat!

Anonym sa...

Hade också konstiga hämningar men dom botades med hjälp av sånglektioner. det är ju många som har problem med att sjunga ut, undrar om man kan skylla allt på penalistiska skolfröknar, lite kanske. Nej idag lär nog idoljuryn vara största skälet till att många begåvade aldrig kommer att öppna munnen./ simon

Rolf sa...

Ska vi bada ihop?

Dina anusskämt var välditg roliga - med stor igenkänningsfaktor - på Kulturkalaset i Göteborg.

Moellre sa...

Härligt med god pedagogik.

Själv fick man inte vara med på sexualundervisningen, då jag under högstadiet vart lite stökig och ofta använde runda ord..

Jag har dock nu 4 barn, så tänk på det när du inte vågar sjunga....

Daniella sa...

Magnus Uggla har varit en idol sen andra klass. Jag har varit honom i Småstjärnorna i skolan 2 ggr.

Du kan inte låta en idiotisk lärare förstöra för dej! Då vinner ju hon!

Det finns en del artister i vårt avlånga land som inte har sångröst...

Skulle vara kul att se revyn. Bryt ett ben eller två, men akta det tredje. (brukar jag säga...)

Kram