tisdag, januari 25, 2011

Olyckligt lagförslag!!!

Regeringens förslag om att begränsa rätten att fotografera på allmän plats känns som ett allvarligt hot mot en unik och fantastisk konstform. Tänk er en framtid där fotografier som berättar om vår tid saknas. Hur vi lever, vad vi gör och hur vi beter oss. Det kommer alltid att upplevas som kränkande att bli fotograferad på nära håll av en fotograf. Det kommer vi nog aldrig ifrån. Men tänk en värld utan bilder som dessa? Hur fan skulle det kännas?

Anders Petersen


Cartier Bresson


Bruce Gilden


Bara för att ta NÅGRA exempel.

Beatrice Ask. Du får gärna maila mig så kan jag hjälpa dig med ditt lagförslag. Jag är inte bara en hängiven entusiast av gatufoto. Jag är jurist också.

16 kommentarer:

... sa...

Hur vore det om alla skulle lära sig att samarbeta lite, tänka lite längre än dit näsan räcker och pekar. Blir så trött på folk som är insnöade på sitt eget och inte ser utanför ramen av deras värld.

Jag önskar verkligen att vi slipper leva efter lagar som tränger in oss i återvändsgränder och utan nödutgångar!

Anonym sa...

Visst fasen är Henrik Hjälp också jurist?

/Filip

Anonym sa...

håller helt och fullt med

Jesper Linder sa...

Jag håller tummarna, det vore verkligen olyckligt om Sverige skulle "bli ett av de länderna".
Kämpa!

Daniel Milton sa...

Heja dig! (och här är ett tips på gatufoto till: http://mattweberphotos.wordpress.com/)

Simon Johansson sa...

bra!

Tobias Welander sa...

Hon är mycket för den enkla populistiska vägen den där Ask.

/ Bildjournaliststuderande i Sundsvall.

Tobias Welander sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jespernordstroem sa...

är detta et lagförslag? låter som en förbannelse, drabbar det oss fotografer så skulle det innebära en enormt stor förlust. suck..idioter.

/fotostuderande sundsvall

Anonym sa...

Hej Johan.
Jag håller med dig, vad tomt det skulle bli utan bilder. Men jag är inte ett dugg förvånad, det är så många nya lagar hit o dit, regeringen vill minska vår frihet. Det är då bäst att skynda innan vi upptäcker det. Därefter har dom full kontroll och makten i sina egna händer

Nygifta sa...

Hej Johan
Såg intervju på NM TV4 i dag och jag driver portrattsupport.se och försöker få till ett massivt motstånd/ upprop via FB och står i begrepp om att starta en grupp för ett upprop och att alla mailar Ask med protest och en namninsmling mot förslaget läggs ner och glöms bort.
Jag håller med dig kontakta mig på Bengt@portrattsupport.se jag finns också på FB http://www.facebook.com/bengtubengtsson

MVH
Bengt Bengtsson

Johan Lindqvist sa...

Den stora paradoxen i detta lagförslag är ju att vi idag fotograferas och filmas av övervakningskameror på åtskilliga offentliga platser, inte minst på t.ex. Stockholms gator. Med dessa bilder och filmer kan man ju göra oerhört mycket större ingrepp i den personliga integriteten, då det sker obemärkt och att det går att kartlägga hur och när man rört sig.

En fotograf som öppet bär och använder sin kamera kan man ju faktiskt säga till, om man inte gillar att han/hon fotograferar.

Nej, nu gäller det att få hejd på galenskaperna och istället återinföra hyfs och hänsyn!

Daniel Johansson sa...

Vore skrämmande om detta förslag gick igenom. Ett slag mot alla fotografer. Kan ju hoppas att det skrotas.

Jan Nordén sa...

Det är inte regeringens fel, utan kränkningssjukans. En modern, falsk trygghetsåkomma. Däremot kunde regeringen gott gå emot den, eftersom den arbetar för individens egen styrka och mot möjligheten att försvinna och huka sig i skocken. Varför ska vi vara rädda för att synas? Det blir ju bara Den Kollektiva Skammen, som segrar då.

Jan Nordén, fotograf i Lund.

kinnunen sa...

Frankrike har redan denna lag. Kolla upp mister Rheborg... Jag blev själv stoppad av en vakt på Versaille för att jag hade "för proffsig kamera"... :-)

O. sa...

Men detta låter ju helt fullständigt galet.
Säger som någon ovan: Heja dig!!
Och vilka fantastiska bilder du tar. Har just hittat hit. Är fast. :)