lördag, april 04, 2009

Påsk

(Neopan 400. +1. TMax 9,5 minuter)

Jag har äntligen påskledigt. Den här våren har minst sagt varit händelserik och jag är kluven till all uppmärksamhet. Jag älskar att filma och att spela teater men uppmärksamheten... Den gör skönt-ont. Den är kul men den smärtar samtidigt. Alla intervjuer... Mina tankar och drömmar reduceras till några tafatta meningar i någon spalt. Det känns konstigt och jag är ärligt talat genuint rädd när jag ger intervjuer och ser till att de som intervjuar mig sitter på behörigt avstånd. Nu blir det inga fler på ett tag tror jag. Hoppas jag. Bestämmer jag.

Analog fotografering är annars min nya grej. Jag är helt uppslukad av att lära mig framkalla film själv. Jag tycker fortfarande att mina negativ blir för korniga. Några tips någon? Jag skall ner till Spanien nu och då tänker jag klämma 10-20 rullar.

18 kommentarer:

Paddy sa...

Prova lägre iso tal

Lars D sa...

Låg asa och inte för varm soppa när du framkallar brukar hjälpa. Sen har jag för mig att du måste vara noga med tiden. Dra inte över framkallningen.
Lycka till!
/ LarsD

Lars D sa...

Just ja, glömde ju att du ska vara försiktig med agiteringen. Inte skaka dosan som om du blandar en drink alltså.

/ LarsD

mumo sa...

Kom ihåg att publicera så många bilder som möjligt på bloggen bara :-)

***RHEBORG*** sa...

Jag försöker agitera försiktigt. Har möjligvis legat i överkant på tiden. Är lite osäker på hur mycket jag skall förlänga framkallningen i tid när jag pressat filmen. Nu har jag lagt på halva framkallningstiden per pressat steg. Jag skall prova med långsam film också men tycker att 400 asa borde vara mindre kornig än vad jag fått den att vara. Jag skall även prova Adox CMS 20 ASA i sommar. Då kommer jag inte tolerera ett enda korn. Blir bilderna fina så lägger jag dom här men mina misslyckanden stannar i Iphoto.

Hanna sa...

Fototips verkar du inte behöva längre, men en Glad Påsk-hälsning verkar du inte fått ännu.

Glad påsk!

Wollie Bollie.

Carl Andersson sa...

Jag brukar, när jag framkallar pressad film, köra som om det vore en 200-film (eller 400) även om det är en 100-film. T.ex. Om jag pressat en 200-film till 400 asa framkallar jag den i 7 minuter (istället för 6 min). Detta beror givetvis på vad det är för framkallare du använder, själv använder jag Rhodinal (men har för mig att t.ex. D76 har liknande tider).

Är komplicerat det här, hoppas du förstår vad jag menar. Kul att fler väljer att köra analogt!

Anonym sa...

Prova med Diafine framkallare, Kan vara svår att få tag på men finns hos Photgrafica i Köpenhamn. Kolla mer på denna länk http://figitalrevolution.com/2008/03/20/processing-black-and-white-film-for-scanning-diafine-and-tx/

Leica + Tri-x är oslagbart!

Keep it up!!

lotta sa...

allt beror ju på kameran och ljuset men det är nog iso talet som du måste minska ;)

Annelie sa...

Glad påsk och lycka till med fotograferingen. :D

Anonym sa...

kornigt ska det vara!
//max

Skuggan sa...

Kolla nedanstående pdf-länk från fujifilm angående Neopan(sidan 36):

http://fujifilm.se/DropIT/Plugin/FileOrg/Application/EPiFileViewer.aspx?id=3618

Neopan 400 +1 i Tmax: 7.5 min i 20 grader, agitera hela första minuten och därefter 5 sekunder varje hel minut(2-3 vändningar - agiteringar, alltså).

Något du kan testa är också att förblöta filmen med vatten, det påverkar inte kornet utan ger bara ett jämnare framkallningsresultat. Innan du slår i framkallaren så fyller du helt enkelt dosan med vatten, agitera en gång och häll ut. Fyll sedan på framkallare som vanligt. Framkallningstiden brukar bli en halv minut längre för Tri-X men du får testa fram rätt tid med Neopan.

Skuggan sa...

Glömde en sak. Byt film till lägre iso, ljuset i Spanien kommer nog att räcka till. Eller strunta i att pressa 400:an så blir kornet mindre.

Lallis - liv och leverne sa...

Haha, helt underbart.
Hamnade här hos dig efter att ha varit på en annan blogg.
Och när man kommer in på en ny blogg. Som man alltså inte besökt innan.
Då händer det ju att man vill lägga något klyftigt och fint meddelande.
Jag har inget klyftigt att säga i detta ämne.
För jag är verkligen urkass på att fota.
Jag gör det gärna. Men där tar det stopp. Kan man säga..*s*

Däremot kan jag önska en fin Påsk.
Det kan jag.
Med råge.
Och det har jag ju just gjort.
Så då studsar jag tillbaka till mig.
/Lallis

Henrik Vestling sa...

Analog fotografering? hmm...
Talade med min far här om dan (som bor i närheten av Malaga). Han hade 20 grader varmt under dagen. Jag bara undrar: -Vad gör jag här? =)
Ha en trevlig påsk, och hälsa Espania från kalla Sverige.

Dylan sa...

Hallå på dig, hoppas du har det gott i Spanien, såg dig på arlanda i söndags då jag och dottern åkte på samma plan. Vi kom dock hem i torsdags och då verkade du inte vara med. Glad påsk

Agnetha Foto-Agge Flodström sa...

Hej! Korniga bilder brukar man få när man använder sig av höga ISO-tal typ ISO 400 och uppåt om ni har en kompaktkamera. Det är något som man även fick då man använde sig av film förr. Vissa gillar kornighet i bilderna och vissa inte.För att undvika kornighet välj bort autoläge ställ in manuellt läge och rätt vitbalans, ISO 100-200 så skall kornigheten minska.sedan så finns ju det en annan faktor som man kallar brus, det som kan bestå av blå och röda "flingor" i bilder de kommer fram vid höga ISO - tal. Sänk ISO- talet använd blixt när det blir mörkt, exempelvis inuti kyrka eller liknande lokaler.

Christian Rhen sa...

Mer brus.

Kan aldrig bli för mycket :)

Bra känsla i dina bilder Johan. Fortsätt leka..

MVH/ Christian Rhen