torsdag, maj 28, 2009

EU Valet

Kan någon förklara EU valet för mig. Jag är helt förvirrad och begriper inte vad det är jag väljer mellan. Jag ser en massa ansikten på stolpar. Det är det viktigaste valet säger någon. Hurdå? EU bestämmer. Men gör vi? Förklara. Som det ser ut nu så tänker jag inte rösta. Jag vill veta på vad jag röstar och hur det kan påverka. Att skicka ett ansikte till EU parlamentet räcker inte för mig.

21 kommentarer:

Diversifierad sa...

Lysande inlägg! Jag förstår inte heller den här hysterin med att visa stora ansikten på politikerna. Vi skickar väl inte dit dom för syns skull..? Hoppas jag...

smudo sa...

finns det nån valbar som har som enda mål att befria alla ansikten från stolparna, så får den personen min röst.

Helena sa...

Ignorera ansiktena och fokusera på sakfrågorna. Rösta rösta. Heja demokrati!
Om de vettigaste människorna struntar i att rösta så faller allt.

Anonym sa...

http://www.shenet.nu/event.asp?h=934

Maria Agrell, Barcelona sa...

Information om valet till Europaparlamentet

Calle W sa...

Helena har rätt. Strunta i ansiktena på stan och fundera på hur du vill att EU ska se ut i framtiden. I slutändan påverkar deras beslut alla som lever i EU,oavsett om man har röstat eller inte. Enligt min högst personliga åsikt är det inte en rättighet att rösta,det är en demokratisk skyldighet. Samtidigt finns det inget engagemang i valet. Det är mest en tröttsam gäspning. Partierna tycks mest bara vilja bli av med valet så de kan fortsätta i "sandlådan" Sverige. Jag får känslan av att vi inte skickar de bästa till Bryssel,utan de som kunde tänka sig att ställa upp eller är för obekväma i partierna för att få vara kvar i Sverige inför valet 2010. På så sätt förstår jag de som inte ska rösta. Det är inte allsvenskanklass på det hela utan mer division 1 östraklass på politikerna eller politiken.

***RHEBORG*** sa...

Jag förstår varför man skall rösta ur ett demokratiskt och teoretiskt perspektiv men inte på vem eller vad. Stor skillnad. Att bara rösta för att rösta känns ju inte heller meningsfullt.

Hanna sa...

Efter att ha jobbat i Bryssel med EU-frågor och loybbing i två år så ser jag vilken oerhörd roll Europaparlamentet spelar. Skillnaden mellan politiker- och mediarapporteringen i Sverige och i många andra EU-medlemsländer är att i Sverige är det i princip tyst om EU.
När jag var hemma i Sverige senast så var den största nyheten att EU har bestämt att gurkorna nu får vara böjda. Med en sådan EU-bevakning så förstår jag att folk inte inser vitsen med att rösta!
Ofta om det är EU-rekommendationer eller EU-direktiv som ska implementeras i svensk lagstiftning så "låtsas" hellre de svenska politikerna att det var de själva som hittade på det.
Därför måste vi (tyvärr) _söka_ information istället för att bli matade med den.
För tro mig, Europaparlamentet fattar beslut i väldigt viktiga frågor i allt från kemikalieförbjud, säkerhet på internet och miljömärkningar till föräldraledighet mm.
Europaparlamentsvalet måste man komma ihåg är mer av ett personval än riksdagsvalet. Välj ett parti som ligger i linje med dina grundvärderingar och kolla sedan upp vilken kandidat som står för det du tycker.

För att testa var du står: http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/2009/electoralcompass2009.html

För att se hur de svenska Europaparlamentarikerna har röstat 2004-2009: www.votewatch.eu

På min arbetsplats representerar vi arbetstagare inom underhållningsbranschen såsom tv-produktion, regissörer, artister och författare gentemot EU. Gör din röst hörd!

Niklas sa...

Förstår dina och andras tankar om likgiltighet, eller åtminstone förvirring, inför det stundande (förvisso redan pågående) EU-valet.

"Man" skulle kunna tycka att de politiker som kandiderar inte gör ett tillräckligt jobb för att sprida information om valet och vad deras politik innebär. Å andra sidan kanske det inte är för mycket begärt heller att anse att det åligger varje medborgare att själv ta reda på information, ex. genom internet eller besöka bibliotek som har informationsbås etc.

Har man inte tid med något av detta så är det inte allt för långsökt att hålla sig till det parti man röstade på i riksdagsvalet. De politiska idéerna skiljer sig oftast inte så mycket från nationell till europeisk nivå.

Till sist kan jag tycka att det är viktigt att rösta för att, i mitt tycke, icke-demokratiska partier såsom Sverigedemokraterna inte ska få allt för många procent i valet, och därmed representera Sverige i Europaparlamentet. Sådan partier gynnas ofta av lågt valdeltagande.

Sett ur det perspektivet så kan röstandet vara ett självändamål.

Det om detta.

Är förtjust i dina fotografier. Tycker du får till en hel del riktigt bra kompositioner. Speciellt dina ögonblicksbilder i s/v. Fina stämningar.

Vad använder du för kamera/kameror till din analoga fotografering?

Kalle Sigurdson sa...

@ Calle W:

Hur kan nagonting vara en demokratisk skyldighet? Handlar inte demokrati om individens frihet att bestamma. Alltsa, bestamma over sig sjalv, och ha mojlighet att bestamma i samhallet. Men en skyldighet? Som om alla MASTE rosta. Da ar man halvvags till totalitarianism.

/K

Fredrik sa...

Jag tänker rösta fast jag inte är speciellt insatt, allt för att t.ex sverigepartiet och liknande inte ska få några platser. Vad som helst måste ju vara bättre än det?

Matilda sa...

sorry, jag orkar inte läsa dom långa svaren, men för Gudskull! rösta, men rösta blankt isåfall! då gör du ett statement att EU är konstingt och krångligt iallfall. (själv falle min röst på Gudrun, eftersom jag tycker hon var så bra i "grillad")

Eaze sa...

Du röstar kanske mot ökad systematiserad främlingsfientlighet.
Eller du röstar mot ett nytt misslyckande som det under inbördeskriget i Jugoslavien.
Du kanske röstar för starkare skydd för arbetare, oavsett åt vem eller var de arbetar.

Du röstar på en individ som ska företräda dig i beslut i frågor som är av en så grundläggande mänsklig natur att de förenar oss alla i Europa.
Eller så röstar du inte.

Jag tror att det just i EU-valet är allra viktigast att välja en individ du tror på, eftersom EU-parlamentariker har en helt annan roll än svenska riksdagsledamöter i att tex driva frågor från idé till omröstning. Sen kanske det inte finns någon sådan individ för dig, denna gång, så kan det vara. Hur man gör då känns som ett mycket personligt beslut, så du får inga råd av mig.

Jag ska rösta, och gör det denna gång på en person jag tror på, men hade gjort det ändå detta år, eftersom jag inte vill låta de som röstar på extremhögern stå utan motstånd.

***RHEBORG*** sa...

Tack för alla kommentarer. Jag skall försöka komma iväg och rösta.

Hugo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hugo sa...

Hej, gör detta testet vetja. http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/vad-ska-du-rosta-pa-i-eu-valet-1.869858lycka till!

Anonym sa...

piratpartiet så klart! oavsett hur du står ideologiskt måste varje klartänkt människa slå ett slag mot nedrustningen av integriteten.

Björn sa...

Du summerar elegant EU-projektets problematik. Saken är den, att EU håller på att steg för steg utvecklas till en överstatlig federation. De flesta politiker, oberoende av parti, är väldigt förtjusta i detta, ty det ger dem mål och mening. De flesta EU-medborgare är bekymrade, då de må vara intresserade av fri rörlighet för varor, tjänster och arbetskraft, däremot även ser värdet av oberoende nationalstater. Därför röstas Lissabonfördraget ned varhelst folk får chansen (och det är inte överallt). Rätt svar är med andra ord att _inte_ rösta. Ett lågt valdeltagande är det enda som begränsar EU-parlamentets, detta kostbara skämts, legitimitet. Alla andra röster som räknas, d.v.s. som inte är på knäppskallepartier eller verklighetsfrämmande nej-till-EU-partier är röster _för_ ett Europas förenta stater, ett Europa som skulle riskera att sammanfalla på grund av inre stridigheter.

Att rösta på Piratpartiet är heller inte rätt, då målet inte helgar medlen. (Sedan kan jag tänka mig att du som artist inte har så mycket till övers för Piratpartiet, även om det inte går att säga det utan att avrättas som konstnär.)

Annelie sa...

Ser inte heller riktigt poängen med EU-valet, men jag kommer, om jag röstar, eventuellt välja Miljöpartiet. Dock förutsatt att de faktiskt vill göra något åt klimathotet och andra viktiga problem.

Matte sa...

Bryt ner det till en fråga:
Vill du att Sverige ska fördjupa sitt medlemskap eller ska vi dra oss ur? Själv är man lite för cynisk för att lägga sin röst på
något av de etablerade partierna då deras lista på svikna löften är så lång.
/ Hata EU - Älska Europa

Anonym sa...

god kväll björn
att avfärda pp,sd, junilistan, mm som "tokpartier" är väl ett steg i antidemokratisk riktning. att andvända termer som "enfrågeparti" "missnöjesparti" är väl ändå höjden av ickedemokrati.(citerar inte dig men du förstår kanske vad jag menar).