tisdag, oktober 14, 2008

Alvesta Gjuteri på Calle Argenteria


Här är en sak som förbryllar mig. Mitt inne i Barcelonas gamla stad bland alla medeltida hus och gränder så finns detta uppenbart svenska gatulock. Ett lock, inte fler, bara ett. Alla andra brunnslock ser annorlunda ut. Det här känns inte så latinskt direkt. Är det nån som har koll på detta? Varför bara ett lock? Vem är säljaren som tänkte "Jag drar till Barcelona, drar i mig några tapas, kollar striptease och kränger ett lock. Gaudi i all ära men har ni sett vårt pepitarutiga gatulock from Alvesta. Solid Swedish steel. Bra grejjer. Prova ett ex och så bestämmer ni er sen om ni vill ha fler...
4 kommentarer:

Oskar Schölander sa...

Alvesta Gjuteri var det näst sista av de åtta företag som finska koncernen Componenta Corporation förvärvade i slutet av 1990-talet som har lagts ned eller sålts vidare.

Klockan var strax före 11.00 på förmiddagen den 19 maj när det hände. En varmhållningsugn med 20 ton 1500-gradigt smält järn gick inte att tippa tillbaka efter det att en skänk fyllts med järn för avgjutning vid formningsanläggningen.

Istället för att gå tillbaka fortsatte ugnen nedåt och det smälta järnet rann ut på golvet. Elden fick snabbt fäste i en ställning av träpallar framför ugnen för att spridas till väggar och tak och ugnshallen rökfylldes. Även ett par truckar blev snabbt lågornas rov.

Strömmen bröts och även smältugnarna stannade.
Räddningstjänsten fick så småningom situationen under kontroll. Men några möjligheter att återuppta produktionen fanns inte.

Hela ugnshallen var utbränd. Traverser och annan utrustning som används för att tappa järn vid hållugnarna var obrukbar.
Det här var ett mycket allvarligt tillbud men lyckligtvis utan allvarliga personskador. Två anställda fick lättare rökskador när de tvingades rädda sig ut på taket eftersom de inte kunde ta sig ut från gjuteriets laboratorium genom den rökfyllda ugnshallen.

De anställda genomförde utrymningen lugnt och metodisk och satte sig i säkerhet på parkeringen. Där var det blandade känslor över det inträffade.

– Synd att det skulle sluta så här, sade någon.

Anonym sa...

Lite lustigt att de valde att marknadsföra sig så aggresivt utomlands, när vi i Sverige fick de betydligt mer anonyma A-locken. Samma gjuteri, olika lock.

Spanarn sa...

Tack för denna tid. Hej då och lycka till med allt.

Ha de gott // Spanarn

Lonetour sa...

I was sitting in the cafe next to this manhole cover today, and noticed it. A quick google search led me here... but I still don't know why there is only 1 cover like this!!

At some point I'll have to do a rubbing of it for my art work...

www.lonetour.co.uk

thanks for the blog info...

Jonathan