lördag, oktober 27, 2007

Irriterande kortavgifter

Jag blir ofta irriterad på sur-skyltar vid kassan i butiker. Ni vet sorten "Vi tar ej kort under 100kr" "Ej kort" "Ej hundar" "Ej katter" "Ej kunder på denna toalett" "Gå härifrån om du inte tänker handla" "Vid prov av kläder i hytt tas hyra ut om 5kr" Man vet att bakom kassan härskar en irriterad och ofta väldigt girig människa. En person som älskar att skriva förbud och anmaningar och ta betalt utan att prestera själv. En trapphushärskare kan man säga. En sådan som sätter upp sura lappar vid entrén. Idag fikade jag med min dotter på ett fik på Gamla Brogatan. När jag kom till kassan fanns skylten "Ej kort under 100kr" Vad bra tänkte jag. Då tar dom kort över hundra kronor. Jag beställer på så slipper jag köa vid bankomaten och kan behålla min hundring. Kanon. När jag skulle betala så säger expediten. -

-Vi tar 5kr i avgift på kort

-Varför skriver ni inte det också på "informationsskylten" här vid kassan?

-Vadå? 5kr kostar det extra med kort.

-Jo, jag hajjar men varför har ni då bara skrivit "ej kort under 100kr"? Borde ni inte skriva... "och 5kr i avgift däröver?"

-Nej.

-Inte? Ja, det kanske låter väl girigt, det kan jag hålla med om. Men det är ju sanningen. Ni måste väl stå för hur ni är? Jag betalar väl kontant då. Men ni är giriga och osmarta. Om detta nu är ett problem. Smyghöj några varor en krona så drar ni in pengarna dolt och så slipper kunderna bli irriterade. Eller skriv om skylten. Ett tips bara. Make us happy, liksom...


Här vänder hon sig bort och slutar prata med mig. Sen går hon till min dotter och säger.

-Jag tycker synd om dig som har en sådan far.


Jag vet inte riktigt. Lite väl tidigt i relationen att fälla ett sådant omfattande omdömme kanske. Jag har ju bara klagat på skylten utan att skämmas för det. Det får man tydligen inte göra. Men 5kr extra vill hon gärna ha. Jag har märkt att ju mindre belopp det rör sig om desto mer irriterande är det och desto mer girigt är det. Många bäckar små... det är den giriges sätt att syresätta sig.

15 kommentarer:

Per A sa...

Vilken vidrig människa! Det är dessutom avtalsbrott att ta kortavgift sedan 2004. Min bank tipsade mig att man får tillbaka alla kortavgifter om man går till banken och tar med kvittona. Principer is the shit! Står lite mer här:

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article144622.ece

Anonym sa...

Jag tycker synd om kassörskans barn (om hon har några). Måste vara tufft att ha en sådan livssyn. (enkelt förkortat: SUBBA!)

***RHEBORG*** sa...

Jag använde mitt SEB Visa... hmmm. Kanske skall gå dit med avtalet. :-)

Oskar E sa...

Dessutom kan butiken få straff från sin bank, som t.ex. indragen licens för att ta emot kort överhuvudtaget :)
Det är ju inte direkt så att man betalar deras kostnader för att ha hand om kontanter eller rikskupponger.

Anonym sa...

Bra gjort! Affärer kan höja varor i sortimenetet med en obetydlig summa och slopa avgiften på kortköp. Det blir inte så många irritationsmoment i t ex köer då. Härligt med folk som vågar säga ifrån!
/Anders

Zabina sa...

Jag håller med dig Johan. Gud vad jag önskar att jag var en sådan människa som vågat säga till så som du gör. Jag är så mesig när det gäller sådant trots att jag är fullt medveten om att man faktiskt inte får lov att ta avgift för kortköp längre.

Good for you! :)
(Förresten så hoppas jag att din dotter vet att många förmodligen avundas henne som har en far som du :))

Anonym sa...

Om de tar 5kr i afgift på kort så ska detta framgå tydligt, jag tycker du gjorde rätt som ifrågassate det hela.
Varför blev hon så "agressiv", det var ju dem som hadde gjort fel!

Andréas sa...

Det är vid sådana tillfällen man önskar att det inte är såpass tungt, men framförallt bökigt, att ha med sig ett rejält lass med 50-öringar att betala med.

Marwik sa...

MEN JÄVLA SURKÄRRING?! :S /marielle.

Johan B sa...

Johan !
Börja skärmflyg igen, Sporten behöver dig. Vingarna är mycket säkrare nuförtiden.
www.fenixflyg.se
/

Anonym sa...

Det är inte förbjudet att ta ut avgifter för kort. Detta förbud gäller endast VISA kort. Vad sen både banker och kortföretag rekomenderar spelar inte någon som helst roll.
Kortterminalen är en kostnad för företaget som dom erbjuder som en tjänst till dig som kund. Alternativet är kontanter.

Peter sa...

Kostnaden näringsidkaren betalar för inlösen av korttransaktioner är en kostnad i verksamheten. Att betala en avgift för att få betala med kort är som att lyset är släckt i butiken då du kommer in, då du sedan ber dem att tända så säger de att det kostar 2 kronor för elen till belysningen kostar pengar. Nej, fram för mer protester från oss kunder. Bra jobbat Johan, vi är många som tycker som du....;)

Anonym sa...

Det är ett otyg som antagligen hänger ihop med låga marginaler. Så tipset att smyghöja lite priser är bra, det är där de ska ta ut kortkostnaden, på priset. Eller så kan de gå med i www.vision0.se som jobbar för lägre korthanteringskostnader!

Nicklas sa...

Det är tom dyrare för butikerna att handskas med kontanter än med kort...
Och mer riskabelt.

Anonym sa...

för det första så var tanten vid kassan lite dum men hon var nog trött på vanligtvis snåla och klagande kunder i en bransch med låga marginaler och långa arbetsdagar.
det går inte att höja priserna för willys och andra har dumpat priserna till en nivå som är helt sjuk.
sakerna kostar lika mycket eller mindre än för 20år sen samtidigt som hyror och allt annat gått upp och konkurrensen ökagt och marginalerna minskat.
OCH DET KOSTAR INTE mer att hantera kontanter för småbutiker.
bankerna rånar småbutikerna med avgifter på 2,80kr per kortdragning plus hyra för terminalen och dyrt giftbehandlat kvittopapper.
är det dessutom kreditkort tillkommer 2,3%.
självklart vill småbutikerna inte betala dessa sjuka avgifter.
bankerna drar in cirka 900kr per person i sverige årligen pga kortavgifter av butikerna.
en familj betalar alltså 3600kr av sin inkomst till banken varje år.
dessa pengar kunde dom gjort nåt roligare med än att skänka dom till bank palatset.