torsdag, september 13, 2007

Att välja gravplats

Jag har precis varit och valt ut en gravplats. Jag var väldigt nyfiken på hur det skulle gå till och har väl fantiserat om hur jag glider runt med en enorm präst och ser ut en lämplig plätt. I min fantasi var det av någon anledning en katolsk präst med rökelse i handen men det som mötte mig var en vanlig kille som skulle kunna sälja vad som helst. Det var lite som att köpa tomt. Förutom att det inte var någon budgivning då förstås. Jag gick runt med "mäklaren" och han talade utförligt om de olika områdenas skillnader.


-Här är det mer öppet som du ser, du har soluppgången där. Solnedgång där... det är lite som man vill.

-Ok.

- Sen har du den här platsen. lite högre, helt annan karaktär. Uppvuxna träd. Lite tätare. Den där gravplatsen skall snyggas till. Jag har kontaktat de anhöriga. Så du vet...

-Ok.

- Sen vill jag gärna visa dig den här platsen. Det är en speciell plats. Annan utsikt. Lite av en favorit faktiskt.

-Det ser ju ut som en krigskyrkorgård nedanför.

-Precis, jag fattar inte hur de tänkt där nere? Det där var innan jag började här. Så tätt. Ja, det är det enda stället på gården som ser ut så. Bara så att du vet...

-Ok. Hur länge har man gravplatsen?

-25 år. Sen får man göra en anmälan om 25 år till och när det inte kommer någon anmälan så 25 år till och sen... ja, faller den till återanvändning.

-Vad gör ni med den gamla graven, slänger på tippen?

-Nej nej. Allt förblir orört. Det blir nya urnplatser. 80 cm djup. Det blir så att säga en annan släktgren ovanpå... i så fall alltså... till slut tar ju släkter slut. Man flyttar kanske till annan kontinent. Vad som helst kan hända...

- Vad som helst kan hända. Sant. Jag tar det första alternativet.

-Precis. Hålla ihop det hela lite. Bra val.

-Kan jag boka plats åt mig själv också? Nu när jag ändå är här?

-Nä, det går inte. Jag har själv provat. Men jag var vid för god vigör sa dom.

-Ok, då vet jag.


Jag fick ett kvitto. Saken var klar. Skön kille. Jag gillade att han var osentimental. Han var praktisk och konkret. Innan vi skildes åt gjorde han ett tillägg.

-Jo just det, du vet att det finns en toalett i det huset där som man kan besöka när man är här och vattnet i alla kranar är drickbart. Det är dricksvatten.

-Jaha. Vad bra. Då vet jag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vem var gravplatsen åt?

/ Tobias

Tyskungen sa...

Johan,

Jag vill bara be om ursäkt för mitt förra inlägg. Trodde att du var ironiskoch pratade om att du tittat op gravplats åt dig själv. Sen insåg jag att det inte var så.

Det var osmakligt som fan.Verkligen!

Nästa gång sa jag läsa hela texter och tidigare inlägg. Sorry.

/Tyskungen

***RHEBORG*** sa...

Det är lugnt... :-)